Reportajes

14 Octubre 2016

Entrevista. Verònica Cruz, regidora de Cultura de Castelló: "Amb la Mostra convertim la ciutat en una festa cultural i participativa, amb els carrers plens de vida"

La cita és a Castelló del 13 al 16 d’octubre. Es diu Mostra d’Arts Escèniques, arriba a la segona edició, i pretén convertir la ciutat, durant quatre dies, en capital musical del Mediterrani. Tot això propiciant el contacte directe entre públic i grups amb un ample ventall de propostes musicals, teatrals i d’altres disciplines com el circ. La Mostra és una de les grans apostes culturals de l’Ajuntament de Castelló en aquest mandat i la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ens oferix tots els detalls.Com naix la Mostra?

Vam començar l’any passat amb la fusió dels festivals Regreso a la Ciudad i Mare Nostrum. El Regreso no tenia massa sentit, perquè molta gent seguía ací a Castelló i no se’n havia anat, i es podía fusionar amb el Mare Nostrum, i poder fer teatre, circ, dansa, música,… fer un certamen més complet i en unes dates que fan que servisca també de reclam turístic. És per això que vam pensar que el més adient seria el mes d’octubre, al voltant del pont del Pilar. Encara fa bon temps, però la gent ja està activa totalment després del mes de setembre. I la veritat és que l’any passat va funcionar molt bé.

Quina va estar la resposta de públic?

El festival no només és per a les persones que vivim a Castelló, sinó per a tot aquell que vulga vindre a vore qualitat: musical, teatral, de circ,… Es pretén que vinga gent forània. La primera edició es barrejava amb la Fira de la Cervesa de Santa Clara i, aleshores, era com una permanent festa al carrer en unes dates on normalment no hi havia festa. Segons el balanç del certamen, van vindre unes 20.000 persones de dijous a diumenge, i enguany el que hem fet des de la Regidoria de Cultura és obrir una mica més el ventall als professionals. En la primera edició ens vam centrar més en grups de Castelló, però com tenim altres propostes al llarg de l’any amb la presència de gent d’ací, hem obert la mà i vindrà gent de tot el País Valencià i de fora. Aleshores, la proposta serà preciosa.

I coincidirà també amb la Fira de la Cervesa?

Sí. Quan més coses li sumes, més guanya. Li estas proporcionant oci i, a més a més, cultura a la gent. La gent ix i pot anar als comerços, a les terrasses,... tot suma. Al final és un reclam turístic i motor de la ciutat.

Què podem esperar d’aquesta segona edició?

Serà una Mostra més professional que mai, una gran mostra. Segur. En la part teatral s’ha encarregat de l’organització l’associació AVETID. Aleshores col·laboren totes les persones de la terra. Els que no han pogut és perquè ja tenien el calendari tancat, però l’any que ve segur que contem amb ells a Castelló.

Quantes actuacions hi ha previstes enguany?

Seran 139 concerts i 14 representacions teatrals. Pel que fa al teatre també hi ha canvis: abans era només per al públic infantil i enguany s’obri també a altres edats.

I en quant als espais?

Es milloren. Farem un pentàgon musical i, pel que fa al teatre, s’amplia el número d’escenaris. No només al Grau de Castelló, on baixem música i teatre a la plaça de la Panderola i a l’avinguda de Sant Pere, sinó que a més utitlitzem el nou espai que l’Ajuntament ha volgut fer valdre com a espai participatiu i cultural com és el Passadís de les Arts, al parc Ribalta. Per on abans de forma il·legal tenia que passar el TRAM, ara nosaltres ho hem convertit en un lloc participatiu on, amb motiu de la Mostra, es farà teatre.

Tot i ampliar-se el ventall a gent de fora, la Mostra no deixa de ser un aparador per a grups i artistes locals?

No perd eixa essència. De fet, tenim tots els grups novells de Castelló que entren també al pentàgon. Més del 40% dels grups que tocaran al pentàgon són gent d’ací. Però sí que és de veres que incloguem altres propostes, com que vinga Paganini per al concert central al carrer Major. Això dóna una dimensió internacional i es tracta de barrejar ambdues coses.

El festival seria recomanable per a un grup d’edat concret?

No. La Mostra va dirigida a tot tipus de públic i edats. La programació és tan absolutament oberta que hi ha propostes per a tots els gustos: rock, jazz, titelles, representacions teatrals per a adults,... música per a tots i teatre per a tots.

Vaja, que no s’ho podem perdre...

Està convidada tota la gent, no només de les comarques de Castelló, sinó de fora. Castelló serà una festa cultural i molt participativa, amb els carrers plens de vida.

Amb la col·laboració de
Logo Acadèmia Valenciana de la Llengua Logo Generalitat Valenciana Logo Ministerio de Educación Cultura y Deporte Logo Ajuntament de Valencia
TEA3 - Revista gratuita dels Teatres Valencians
C/ Ambaixador Vich, 3 – 3º K
46002 València
Teléfono: 651 935 929
Email: info@avetid.com
Síguenos!